piątek, 20 listopada 2015

Szybka przekąska weekendowa czyli grillowany serek wędzony "oscypek" z żurawiną

Ostatnio na moim blogu był przepis na domową żurawinę do mięs i serów. Przyszedł teraz czas na szybką weekendową przekąskę: grillowane/smażone serki wędzony z dodatkiem właśnie takiej żurawiny.
 Składniki:
- serki wędzone ala "oscypki",
- domowa żurawina,

domowa żurawina:
- ok. 200 g świeżej/mrożonej żurawiny,
- odrobina wody,
- 1 łyżka cukru (do smaku).


Wykonanie:
Świeżą żurawinę myjemy, odcedzamy z wody (mrożoną od razu wrzucamy do garnka). Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, następnie wrzucamy żurawinę, dodajemy 1 łyżkę cukru (ew. więcej do smaku, ja wolę mniej słodkie). Gotujemy na średnim ogniu, do momentu pękania żurawiny, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. 

Elektryczny grill lekko smarujemy olejem, układamy serki, chwilę grillujemy. Możemy użyć patelni grillowej lub zwykłej, przetartej olejem. Smażymy z obu stron do zarumienienie. Serki zjadamy jeszcze ciepłe, podane z żurawiną.










2 komentarze:

  1. to jest moje ulubione danie jak wyjeżdżam w góry. Rewelacyjny smak i idealne jak dla mnie połączenie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj najlepsze są prawdziwe oscypki z gór, niestety nad morzem często są marne podróbki :( Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari