Jednym z moich ulubionych fast foodów są burgery. Najlepiej smakują te domowe, gdyż wiem co w nich jest i z jakiego mięsa są zrobione. Dziś polecam wersję burgera po grecku z fetą i oliwkami :)
Składniki:
(ok. 4-5 sztuk)
- 500 g wołowiny,
- 1 czerwona cebula,
- kilka ziarenek kolendry,
- kilka listków świeżej mięty,
- garstka natki pietruszki,
- odrobina oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
dodatkowo:
- czarne oliwki,
- plastry czerwonej cebuli,
- pomidor malinowy,
- feta,
- ser tostowy/cheddar,
- bułki hamburgerowe,
- sałata.
Sos jogurtowo-miętowy:
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego,
- doniczka świeżej mięta/lub przyprawa mięta zielona otarta (np. Kotanyi)
- sól, pieprz, cukier drobnoziarnisty,
- 1-2 łyżki soku z limonki/cytryny.
Wykonanie:
Wołowinę
mielimy razem z cebulą, czosnkiem, pietruszką i miętą. Następnie
dodajemy płaską łyżkę soli, pieprz (wszystko do smaku). Kolendrę ucieramy w moździerzu, a następnie dodajemy do mięsa.
Mieszamy wszystko najlepiej rękoma, wlewamy odrobinę oliwy z oliwek.
Mięso formułujemy w ręku na okrągłe burgery. Pędzelkiem smarujemy mięso oliwą z oliwek.
Grillujemy z każdej strony do zarumienienia (po ok. 1-2 minuty). Sos: wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Następnie bułki przekrajamy na pół podgrzewamy chwilę na grillu, a następnie układamy nasze ulubione składniki: sos na spód, sałata, feta, mięso, ser cheddar, pomidor, cebula, oliwki, ponownie sos. Smacznego :)
Ach,ale mnie naszła ochota na takiego burgera! Domowe najlepsze i do tego zawsze smakują, bo ze składników które lubimy najbardziej :)
OdpowiedzUsuńdokładnie!
Usuńa czy bułeczki również domowej roboty? Jeśli tak chętnie poznam przepis :)
OdpowiedzUsuńNiestety kupione :( jeszcze nie robiłam sama, ale na pewno kiedyś pojawi się przepis :)
UsuńTwoje zdjęcia mnie zawsze urzekają!
OdpowiedzUsuńdziękuję za takie miłe słowa :)
Usuń