Czas na kolejną odsłonę (kultowej już i chętnie czytanej) surówki z pora. Dziś zaproponuję w wersji z kukurydzą i papryką. Idealna do obiadu - do mięs czy grilla. Do tego najlepiej dodać młode ziemniaki (w całości) z masełkiem i koperkiem. PYCHA!
Składniki:
- 1 winne jabłko,
- 1/2 papryki,
- 1 większy por,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 2 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego,
- 1 łyżka majonezu,
- przyprawy: sól, pieprz, ew. odrobina cukru.
Wykonanie:
Jabłko myjemy, przekrajamy na pół wykrawamy gniazda nasienne, pozostawiamy ze skórką (możemy skropić cytryną, aby nie czerniało). Paprykę i jabłko kroimy w kostkę. Pora przekrajamy wzdłuż na pół, myjemy, a następnie szatkujemy. Dodajemy do miski odsączoną kukurydzę. W kubeczku mieszamy jogurt, majonez z przyprawami. Doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy do surówki. Wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńjest idealna do każdego obiadu :)
Usuń