- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 większa cukinia,
- 1 większy por,
- garstka kurek,
- odrobina masła klarowanego,
- garstka sera typu śródziemnomorskiego Arla Apetina,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- przyprawy: sól, pieprz.
Do ozdoby: szczypiorek, zielony groszek.
Wykonanie:
Gotujemy bulion warzywny (włoszczyzna+ziele angielskie+liście laurowe) lub korzystamy z gotowego zrobionego dnia poprzedniego. Warzywa z bulionu nie będą nam potrzebna (możemy je zjeść wcześniej), wystarczy sam wywar. Pora myjemy, kroimy na półksiężyce dusimy na maśle klarowanym. Cukinie dokładnie myjemy, kroimy ją ze skórką na większą kostkę, ewentualnie wykrajamy ze środka pestki. Podsmażamy na patelni razem z porem. Solimy, pieprzymy. Cukinię przekładamy do bulionu, gotujemy do miękkości ok. 10-15 min. Po lekkim wystudzeniu zupy, blendujemy ją na jednolitą masę. Na koniec odlewamy szklankę zupy, mieszamy z 2 łyżkami śmietany, a następnie powoli wlewamy do zupy. Kurki dokładnie czyścimy, obmywamy. Dusimy na maśle ok. 20 min., następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę przelewamy do miseczek, dodajemy serek Apetina, kurki, odrobinę szczypiorku i groszku.
Ciekawe połączenie i pięknie podane!
OdpowiedzUsuńsmaczne połączenie, polecam :)
Usuń