sobota, 22 października 2016

Leczo curry z kurczakiem

Dziś zaproponuję rozgrzewające leczo w wersji orientalnej z curry, kurczakiem i odrobiną mleczka kokosowego. Zapraszam na pyszny przepis :)
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka,
- 3 czerwone papryki,
- 4 pomidory,
- 2 cebule,
- 1 mniejsza cukinia,
- pęczek natki pietruszki,
- przyprawy: sól, curry, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, pieprz, kumin, imbir,
- opcjonalnie 2-3 łyżki mleczka kokosowego (najlepiej gęstego kremu),
- 1 łyżeczka miodu,
- koncentrat pomidorowy (do smaku).
- ew. do zagęszczenia mąka,
- opcjonalnie: garstka mrożonej fasolki szparagowej,

Wykonanie:
Paprykę kroimy w szersze paski, cukinię na kostkę. Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, odkrajamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka dusimy na patelni na małym ogniu. Przekładamy wszystko do dużego garnka. Na tej samej patelni smażymy pierś pokrojoną w kostkę (smażymy tylko do ścięcia), a następnie dodajemy ją do warzyw. Dusimy wszystko ok. 30-45 min. do miękkości warzyw. Pod koniec doprawiamy do smaku przyprawami po ok. 1 łyżeczce/łyżce do smaku. Dodajemy do smaku mleczko kokosowe, ew. koncentrat pomidorowy, jeżeli chcemy bardziej gęste dodajemy także mąkę. Lepszym sposobem jest po prostu część warzyw zblendować, dzięki czemu naturalnie zagęścimy każdą zupę. Leczo zrobiłam na ostro/słono/słodko z wyczuwalnym smakiem curry.











2 komentarze:

  1. uwielbiam leczo, ale to tradycyjne ;) zawsze dodaję tylko oregano i pieprz i jest pyszne. Takiego, które przedstawiasz jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o do leczo nie dawałam oregano może spróbuję następnym razem :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari