Smaczną alternatywą dla risotto może być pęczotto czyli smaczna i zdrowa kasza pęczak z dynia i gotowaną piersią kurczaka. Polecam przepis :)
Składniki:
- ok. 2 litry wody,
- 1 woszczyzna,
- 1 mniejsza (podwójna) pierś kurczaka,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 1 cebula
- 1/2 szklanki białego wina (wytrawnego/półwytrawnego),
- 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak,
- 100 g sera cheddar,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- ćwiartka dyni (1 miseczka pokrojonej w kostkę dyni, bez skórki),
- przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- natka pietruszki.
Wykonanie:
Wstawiamy bulion: włoszczyznę kroimy w kostkę (bądź używamy mrożonej w słupki). Do wody wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, 1 płaską łyżkę soli, pierś kurczaka. Gotujemy ok. 20 min, po 10 min. wrzucamy włoszczyznę. Gotujemy mięso do miękkości. Pierś wyjmujemy kroimy w kostkę. Bulion pozostawiamy na gazie aby cały czas był gorący. Cebulę kroimy w kostkę. Dusimy na klarowanym maśle ok. 5 min. następnie wrzucamy kaszę pęczak i na wysokim ogniu czekamy, aż cała pokryje się masłem i cebulą i lekko się zarumieni. Następnie wlewamy wino, mieszamy. Gotujemy, aż wino wyparuje. Następnie wrzucamy pokrojoną dynię, podlewamy 2 chochlami bulionu. Mieszamy co jakiś czas i uzupełniamy bulion - powtarzamy z 3-4 razy. Gotujemy ok. 30 min, do miękkości pęczaku. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojonego kurczaka. Czekamy, aż cały bulion wchłonie się. Odstawiamy z gazu, dodajemy 1 łyżkę masła, potarty na małych dziurkach ser, mieszamy. Przyprawiamy do smaku: pieprz, gałką muszkatołową ew. solimy. Na koniec natkę pietruszki szatkujemy posypujemy pęczotto. Smacznego :)
Zapisuje do wypróbowania
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
Usuń