niedziela, 9 października 2016

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Na jesienne obiady/wieczory najlepsze są rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Dziś zaproponuję Wam zupę krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego, chrupiących pełnoziarnistych grzanek oraz prażonych pestek dyni. Zapraszam :)

Składniki:
- 2 kg dyni (ważonej ze skórą),
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 4-5 szklanek bulionu (warzywnego),
- ok. 2 łyżki śmietany 18%,
- mleczko kokosowe 1/2 opakowania (ok. 100 ml lub więcej do smaku),
- odrobina oliwy z oliwek,
- przyprawy: pieprz, czerwona ostra papryka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego,
- garstka prażonych pestek dyni.

Wykonanie:
Dynię myjemy, usuwamy pestki, wykrajamy ze skóry, kroimy w kostkę. Gotujemy bulion z włoszczyzny, solimy do smaku. Cebulę drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę, podsmażamy ok. 1 min. Dodajemy dynię. Doprawiamy solą (pamiętając, że nasz bulion może być też słony). Obsmażamy dynię dokładnie, z każdej strony. Wlewamy 4 szklanki (lub więcej) przecedzonego bulionu w takiej ilości aby przykrył dynię. Zmniejszamy ogień, gotujemy wszystko pod przykryciem ok. 15 min., do czasu aż dynia będzie całkowicie miękka. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe, śmietanę. Zupę w razie potrzeby rozcieńczamy dodatkową ilością bulionu/mleczka kokosowego. Doprawiamy do smaku przyprawami, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekaną natką pietruszki, dodajemy chrupiące grzanki, oraz prażone pestki dyni.

Dodatki:
grzanki z ciemnego pieczywa, chleb ze skórką kroimy na kostkę, na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek podsmażamy z każdej strony grzanki. Na drugiej suchej patelni prażymy garstkę pestek dyni, aż będzie ładnie przyrumieniona, co jakiś czas mieszając pestki.   






4 komentarze:

  1. uwielbiam zupy na mleku kokosowym, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNOŚCI! Smak rewelacyjny, nawet dwu letni chłopiec zajadał się kremem :)
    P.S. Czy 1/2 opakowania mleka kokosowego to 100ml bo znalazłam wyłącznie mleko kokosowe w puszkach po 400ml bo wydaje mi się że krem na zdjęciach jest jaśniejszy niż ten przygotowany przezemnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności od naszych upodobań można użyć 100 ml jak i 200 ml (do smaku). ostatnio używam mleczka kokosowego w kartoniku 250 ml Real THAI. Dlaczego akurat to? Fajny post o mleczkach kokosowych napisała Edyta Kusińska: http://madameedith.com/przepis/mleko-kokosowe-jakie-wybrac/
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari