sobota, 26 listopada 2016

Pieczeń rzymska w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną

Dzień dobry! 
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad proponuję Wam upiec pieczeń rzymską, do tego polecam sos pieczarkowy i kaszę gryczaną. Jest to idealne połączenie i zawsze smaczny obiad :)
 
Składniki:
- 1 kg szynki (użyłam szynki myszki),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- majeranek,
- pieprz,
- 2 łyżeczki soli,
- 2-3 łyżki bułki tartej.

sos pieczarkowy:
- 500 g  pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 chochle bulionu (można pominąć),
- 220 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- przyprawy: sól, pieprz,
- odrobina mąki (można pominąć),
- natka pietruszki.

dodatkowo do podania:
- kasza gryczana.

Wykonanie:
Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, dodajemy jajka, przyprawy, dokładnie mieszamy. Dodajemy bułkę tartą, ew. dodajemy 1 łyżkę wody. Mięso przekładamy na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą/kaszą manną. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok 1-1,5 godziny (do ładnego zarumienienia). Szynka jest dość suchym i chudym mięsem, dlatego możemy zastąpić ją innym (według upodobań). Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Pieczeń jest idealna na kanapki bądź na obiad z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną.

Sos pieczarkowy:
Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię, na roztopionym maśle dusimy cebulę ok. 10-20 min. następnie dodajemy pieczarki. Dusimy aż zmiękną. Możemy dodać 2 chochle bulionu jeżeli mamy bądź podlać odrobiną wody. Na koniec dodajemy śmietankę i śmietanę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dusimy jeszcze chwilę do zagęszczenia sosu, ew. dodajemy odrobinę mąki lub część pieczarek blendujemy. Natkę pietruszki szatkujemy, część dodajemy do sosu, część do dekoracji potrawy. Pieczeń rzymską kroimy w większe kawałki, polewamy sosem, bądź jeśli robimy sos na drugi dzień od pieczenia, do sosu wkładamy kawałki pieczeni, podgrzewając je w sosie. Do pieczeni w sosie pieczarkowym idealnie pasuje kasza gryczana, pyszności!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari