wtorek, 20 grudnia 2016

Domowe pralinki kokosowe

Dziś zaproponuję Wam domowe kuleczki kokosowe ala Raffaello. Co prawda różnią się znacznie od oryginału - nie mają wafelka i delikatnego kremowego nadzienia, lecz są równie smaczne i mega kokosowe :)
 
Składniki: 
- 400 g mleczka kokosowego,
- 4 łyżeczki cukru pudru,
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g),
- 200 g wiórków kokosowych + ew. dodatkowo do obtoczenia kuleczek,
- 2 łyżki Amaretto lub likieru kokosowego,
- ok. 30 migdałów bez skórki.

Wykonanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mleczko kokosowe mieszamy z cukrem (dokładnie, aby nie było grudek). Następnie dodajemy likier/Amaretto, wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy stopioną białą czekoladę. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy, wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień formujemy kuleczki wkładając do środka migdał, obtaczamy w wiórkach, ponownie wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).











4 komentarze:

  1. Pięknie Kochana, wyglądają jak te kupne :). Ja znowu na święta chcę przygotować pralinki czekoladowo - pomarańczowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) Te pralinki czekoladowo pomarańczowe muszą być pyszne :)

      Usuń
  2. Domowe rafaello górą!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari