Szybkie ciasto na Boże Narodzenie ? Idealnie sprawdzi się kokosowa kostka z wiśniami bez pieczenia :)
Składniki:
- 3 opakowanie herbatników maślano-kakaowych po ok. 250g jedno opakowanie (np. Biedronka),
- duży słoik wiśni z kompotu lub mrożonych bez pestek (rozmrozić wcześniej),
- 1 opakowanie serka mascarpone 250g,
- ok. 1200 ml śmietany 30 lub 36%,
- 4 łyżeczki żelatyny + 50ml wody,
- 8 łyżek cukru pudru (do smaku),
- kokos do posypania
- mieszanka z kuleczek kokosowych - kilka łyżek (pralinki kokosowe)/ bądź sam kokos,
- mieszanka z kuleczek kokosowych - kilka łyżek (pralinki kokosowe)/ bądź sam kokos,
- kilka łyżek zmielonych migdałów.
Wykonanie:
Blaszkę ok.2424 wykładamy papierem do pieczenia, następnie na spód kładziemy herbatniki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Następnie żelatynę zalewamy zimną wodą (50ml), czekamy aż napęcznieje. Po kilku minutach podgrzewamy ją w garnuszku do rozpuszczenia się. UWAGA: nie doprowadzamy jej do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości. Lekko ostudzamy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany mieszamy, a następnie cała żelatynę przelewamy do misy z ubitą śmietaną. Mieszamy aby nie było grudek. Na koniec dodajemy kilka łyżek wiórków kokosowych namoczonych w mleczku kokosowym z dodatkiem białej czekolady (przepis z pralinek ) bądź same wiórki kokosowe. Ewentualnie dodajemy do kremu 2 łyżki Amaretto/likieru kokosowego (wersja dla dorosłych). Wszystko dokładnie mieszamy. Na herbatniki wykładamy masę odliczając wcześniej równe 4 części (będą 4 warstwy). Na to kładziemy odsączone/rozmrożone wiśnie. Na górę sypiemy pokruszone migdały. Ponownie kładziemy herbatniki i tak na zmianę czynności powtarzamy łącznie 4 razy. Na samą górę na ostatnią warstwę na herbatniki kładziemy krem i posypujemy wiórkami kokosa.
Pralinki kokosowe
(z których wzięłam kokos do kremu):
(z których wzięłam kokos do kremu):
Składniki:
- 400 g mleczka kokosowego,
- 4 łyżeczki cukru pudru,
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g),
- 200 g wiórków kokosowych + ew. dodatkowo do obtoczenia kuleczek,
- 2 łyżki Amaretto lub likieru kokosowego,
- ok. 30 migdałów bez skórki.
Wykonanie:
Czekoladę
roztapiamy w kąpieli wodnej, mleczko kokosowe mieszamy z cukrem
(dokładnie, aby nie było grudek). Następnie dodajemy likier/Amaretto,
wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy stopioną białą czekoladę. Wszystko
ponownie dokładnie mieszamy,
wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień formujemy kuleczki wkładając
do środka migdał, obtaczamy w wiórkach, ponownie wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).
już notuję przepis i po świętach zamykam się w kuchni :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
UsuńAle ładne !
OdpowiedzUsuńdziękuje :) Polecam przepis, ciasto jest przepyszne :)
Usuńświetne ciasto!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń