piątek, 20 stycznia 2017

Pierś indyka z morelami (na winie)

Składniki:
- 150 g suszonych moreli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka przyprawy do indyka (np. Prymat/Kamis)
- 1 szklanka czerwonego (pół wytrawnego/pół słodkiego wina),
- 1 cebula,
- 1 chochlę bulionu,
- odrobina oleju,
- 1 łyżka masła klarowanego, 
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z gorczycą np. Kamis),
- filet z piersi indyka (ok. 300 g),
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- ok. 50-100 ml śmietany 30%,
- sól, pieprz.

Wykonanie:
Pierś indyka myjemy, kroimy na szersze paski. Dodajemy przyprawę do indyka, musztardę francuską i sarepską, odrobinę oleju, sól i pieprz (pamiętając że przyprawa do indyka zawiera już sól). Wszystko mieszamy (najlepiej ręką), następnie odstawiamy na 30 min. (można na cała noc). Na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym dusimy cebulę pokrojoną w piórka. W międzyczasie morele kroimy na paski, dodajemy do cebuli. Dolewamy 1/2 szklanki czerwonego wina, odrobinę solimy.  Dusimy do momentu, aż wino wyparuje. Przekładamy cebulę z morelami do naczynia do zapiekania, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony na pół, wkładamy indyka (pokrojonego na szersze plastry), wlewamy resztę wina (1/2 szklanki), do tego wlewamy 1 chochlę bulionu, tak aby zakryło mięso. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na 45 min. Pod koniec pieczenia, wlewamy śmietanę 30%, mieszamy i jeszcze pieczemy, aż zredukuje się. Ew. po upieczeniu indyka możemy pozostały wywar przelać do garnuszka, dodać wtedy śmietanę i podgrzać, aż zgęstnieje bądź dodać odrobinę mąki. Podałam do tego ryż. Świetnie  sprawdzi się także kasza gryczana czy makaron lub jak kto woli gotowane ziemniaczki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari