sobota, 14 stycznia 2017

Zapiekanki z chleba żytniego

Na karnawałowe przekąski idealnie sprawdzać się będą szybkie zapiekanki z chleba żytnio-pszennego. Zapiekanki możecie zrobić z jakichkolwiek składników, które macie pod ręką. Są świetne, gdyż do ich przygotowania zazwyczaj "wyczyszczam lodówkę" oraz zużywam czerstwy (2 dniowy) chleb, którego już nikt nie chce jeść ;)

Składniki:
- chleb żytnio-pszenny (mąka żytnia min. 80%) lub innego który macie pod ręką,
- ser mozarella,
- szynka,
- kilka pieczarek,
- oliwki,
- papryka,
- cebula czerwona,
- majonez,
- ketchup.

Wykonanie:
Wszystko kroimy na paski/plastry czy w kostkę. Pieczarek wcześniej nie podduszamy. Kromki chleba przekrajamy na pół. Na pieczywo smarujemy odrobinę majonezu. Następnie kładziemy nasze ulubione składniki. Na górę nakładamy mozarelle, polewamy ketchupem. Pieczemy w piekarniku ok. 180C (góra-dół na wyższej półce) do chwili, aż ser się stopi. Podajemy od razu do jedzenia. Proste prawda? Pyszne!









zapiekanka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari