piątek, 3 lutego 2017

Mus czekoladowy z wiśniami i orzechami

Czekolada jest lekarstwem na (prawie) wszystko! Przy zbliżających się Walentynkach ten deser będzie idealny :)
Składniki:
- ok. 300 g śmietany 30%,
- ok. 250 g mascarpone,
- 2 tabliczki czekolady (mleczna/gorzka),
- wiśnie, orzechy,
- ew. cukier (do smaku).

Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy z mascarpone na sztywno. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy chwilę do ostygnięcia (nie za długo, aby nie stężała). Mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną, dodajemy ewentualnie cukier (do smaku). Do szklaneczek/salaterek przekładamy mus czekoladowy, na górę kładziemy odsączone wiśnie (z kompotu lub wcześniej rozmrożone), dodajemy ulubione orzechy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari