czwartek, 9 lutego 2017

Pizza peperoni z pieczarkami

Z okazji dnia pizzy zapraszam na prostą i pyszną pizzę peperoni z pieczarkami :) Domowe pizze są najlepsze!

Składniki:
spód pizzy:
- 500 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki ciepłej (przygotowanej wody),
- 1 łyżka stołowa oleju,
- 1,5 łyżeczki soli, 
- 1 łyżeczka cukru. 

sos na pizze:
- 3-4 łyżeczki passaty pomidorowej/koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, bazylia, oregan, ew. cukier (do smaku).

pozostałe składniki:
- salami peperoni, 
- pieczarki (w oryginale nie ma, ale ja uwielbiam je), 
- starty ser Mozzarella (1 opakowanie np Biedronka).

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (ok. 36°C), dodajemy łyżeczkę cukru, następnie odstawiamy na 5 - 10 minut. W tym czasie przesiewamy mąkę, wsypujemy ją do miski, wlewamy rozrobione drożdże, łyżkę oleju, 1,5 łyżeczki soli. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego (jeśli posiadacie - jest to fajna sprawa, naprawdę polecam). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 3 równe części, odkładamy jeszcze na 10 min pod ścierkę. Następnie formujemy spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wykładamy sos pomidorowy, pieczarki, salami. Pieczemy na wysmarowanej dobrze olejem blaszce ok. 10 min. w 220°C. Posypujemy serem, pieczemy kolejne 4 min, aż  stopi się ser







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari