Pomimo brzydkiej pogody i mroźnego wiatru dziś będzie wiosennie na moim talerzu - spring rolls są idealne na obiad, kolację czy przekąskę. Mój mąż ostatnio szaleje za takimi przysmakami. Sos na bazie pomarańczy idealnie komponuje się z rolkami :)
Składniki:
- 10-15 arkuszy papieru ryżowego (ok. 22 cm),
- ok. 250 g świeżego łososia ze skórą (np. Biedronka),
- ok. 200 g cienkiego makaronu ryżowego (do zalania bez gotowania),
- warzywne/owocowe dodatki.
Marynata do łososia:
- ok. 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżka soku z cytryny/limonki.
Dodatki:
- 1 marchewka,
- 1 mała papryka czerwona,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1/2 długiego ogórka,
- 1 dojrzałe mango,
- garść rukoli.
Sos:
- sok z 1/2 pomarańczy,
- sok z 1/2 limonki,
- 1/2 papryczki chili (drobno posiekanej),
- 1 łyżka sosu sojowego (ładniejszy kolor będzie bez niego, lecz sos nabierze fajnego smaku),
- 1 grubszy plasterek świeżo startego imbiru,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- ok. 1 łyżka syropu klonowego do smaku (w zależności od słodkości pomarańczy),
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- kilka listków świeżej mięty (posiekane).
Wykonanie:
Makaron zalewamy wrzącą wodą wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy zgodnie z instrukcją, po kilku minutach. Łososia myjemy, ew. pozbywamy się łusek.
Marynata łososia: wszystkie składniki mieszamy, obtaczamy rybę. Pozostawiamy na ok. 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Łososia przekładamy do małego naczynia żaroodpornego/lub na blaszkę, pieczemy ok. 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, usuwamy skórę.
Dodatki: Wszystkie składniki kroimy w paski/słupki. Rukolę płuczemy. Do szerokiej miski/głębokiego talerza wlewamy na spód ciepłą wodę (do zakrycia papieru). Wkładamy arkusz papieru ryżowego i namaczamy do zmiękczenia. Wyjmujemy delikatnie papier, gdyż ma tendencję do klejenia się. Kładziemy na talerzu/desce. Na dole papieru (z brzegu na środku) kładziemy makaron, na niego po kilka słupków warzyw, mango, kawałek łososia, na wierzchu kładziemy rukolę. Zawijamy jak krokiety: lewy bok do środka, prawy bok do środka, a dół (z nadzieniem) zawijamy ku górze. I tak postępujemy z kolejnymi arkuszami.
Sos: Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, mieszamy.
Spring rolls jemy rękoma maczając je w sosie.
Ależ pyszności :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :)
UsuńWyglądają obłędnie !
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak samo pysznie smakują :)
Usuń