Jeszcze tydzień temu padał śnieg, a teraz mamy prawdziwe lato w środku wiosny! Przy takiej pięknej pogodzie zachęcam do przebywania na świeżym powietrzu i robienie grilla. Najlepsza będzie karkóweczka w prostej domowej marynacie. Zapraszam na przepis.
marynata:
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej/chrzanowej,
- 4 łyżki ketchupu,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1-2 ząbki rozdrobnionego czosnku,
- sól, pieprz,
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1-2 łyżeczki papryki wędzonej,
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki.
dodatkowo:
- ok. 500 g karkówki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, karkówkę kroimy na grubsze plastry, obtaczamy w marynacie (najlepiej dzień wcześniej). Pieczemy w piekarniku w żaroodpornym naczyniu 180°C, ok 60 min. do miękkości mięsa, bądź pieczemy na grillu.
Czy można prosić o przepis na surówkę do karkówki ?
OdpowiedzUsuńna blogu po prawej stronie znajdują się popularne posty w tym są dwie surówki z pora, które idealnie pasują do grilla. Na zdjęciu jest ta:
Usuńhttp://anamarisworld.blogspot.com/2016/05/surowka-z-pora-kukurydzy-i-papryki.html
ale bardzo też tą polecam:
http://anamarisworld.blogspot.com/2016/04/surowka-z-pora-idealny-dodatek-do-grilla.html
prawda surówka z pora najlepsza
OdpowiedzUsuń