Ostatnio moim ulubionym wiosenno/letnim obiadem są grillowane/pieczone warzywa z mięsem z udek kurczaka, do tego koniecznie kasza kuskus i sos tzatziki! Od razu kojarzą mi się greckie wakacje <3
- 2 małe cebule,
- 1 mała cukinia,
- 1 bakłażan,
- ok. 6 pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- ok. 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości (np. Lidl, Biedronka),
- ok. 75-100 g fety,
- ok. 6-8 pomidorków koktajlowych,
- przyprawy do dań greckich, do gyrosa, suszone oregano, mięta, sól (pamiętając, że gotowe mieszanki przypraw greckich i do gyrosa mają już w składzie sól),
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Mięso marynujemy: Do miseczki wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 łyżki przypraw greckich, dodatkowo suszoną miętę, sól, oregano. Mięso kroimy w większą kostkę obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na ok. 1 godziny. Warzywa kroimy na większą kostkę, cukinię na plasterki (gdyż jest mała). Cebule kroimy w piórka i dusimy na oliwie z oliwek ok. 10 min. Warzywa mieszamy w odrobinie oliwy z oliwek i suszonego oregano, dodajemy odrobinę soli i suszonej mięty. Następnie wszystko wrzucamy na blaszkę/tackę na grilla. Pieczemy w piekarniku 180°C, ok. 30 min. do miękkości mięsa i warzyw. Pod na koniec pieczenia dodajemy przekrojone na pół pomidorki i fetę pokrojoną w kostkę. Podajemy z kaszą kuskus (przepis na opakowaniu producenta) i z sosem tzatziki (przepis tutaj).
Ależ to jest pyszne zestawienie :)
OdpowiedzUsuń