środa, 12 lipca 2017

Schabowe z pieczarkami i cebulą

Prosty szybki letni obiad: schabowy z pieczarkami i cebulą, młode ziemniaczki i pomidory.

Składniki:
- 2 plastry schabu bez kości (ok. 1 cm grubości każdy),
- 1-2 jajka (w zależności ile będziemy robić kotletów),
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- 6 pieczarek,
- 1 cebula.

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, dusimy na oleju na małym ogniu. Pieczarki obieramy, kroimy na plastry, wrzucamy do cebuli, dusimy do miękkości. Jajko roztrzepujemy, bułkę wsypujemy na głęboki talerz. Mięso dobrze rozbijamy, ew. po rozbiciu kroimy na mniejsze części. Solimy, pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tarce. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron. Na usmażone kotlety kładziemy uduszone pieczarki z cebulką. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i pomidorami z jogurtem bałkańskim, smacznego :)





.

2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari