wtorek, 22 sierpnia 2017

Faszerowane bakłażany mięsem mielonym i kaszą pęczak

Zapraszam na lekki obiad: faszerowane bakłażany mięsem mielonym i kaszą pęczak :)


Składniki:
- 2 kule sera Mozarella,
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- ok. 100-200 g kaszy pęczak (w zależności czy chcecie bardziej czuć mięso czy kaszę),
- 1/2 pomarańczowej papryki,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1 większa cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz, mięta suszona, oregano, przyprawa do szaszłyków greckich (Kamis),
- 4 bakłażany,
- kilka suszonych pomidorów z żurawiną (Biedronka),
- 1/2 granatu,
- natka pietruszki,
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie).

Sos:
- 4 łyżki jogurtu bałkańskiego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- kilka listków mięty,
- sól,
- odrobina soku z cytryny.

Wykonanie:
Bakłażany myjemy przekrajamy na pół (wzdłóż), nacinamy kratkę na miąższu (uważamy żeby nie przeciąć skórki). Na dno blaszki/naczynia do zapiekania polewamy odrobiną oliwy z oliwek, kładziemy bakłażany. Górę solimy i też odrobinę skraplamy oliwą. Następnie pieczemy w 180°C, ok. 30-40 min. do miękkości. Blaszkę przykryłam szkłem żaroodpornym. W tym samym czasie wstawiamy pęczak do wrzącej, osolonej wody, gotujemy ok. 20-30 min. (zgodnie z informacją na opakowaniu producenta). Na rozgrzaną patelnie na oliwie z oliwek podduszamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie rozdrobniony czosnek. Chwilę dusimy, następnie wrzucamy mięso mielone. Wszystko smażymy, do ścięcia mięsa, potem obniżamy temperaturę. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, przyprawiamy do smaku (sól, pieprz, oregano, mięta, przyprawa do szaszłyków greckich). Dodajemy suszone pomidory razem z żurawiną ze słoiczka (kroimy na paseczki). Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa i papryki. Na koniec możemy dodać pomidorki koktajlowe. Ugotowany pęczak na al dente, wrzucamy do mięsa, mieszamy wszystko. Chwilę jeszcze dusimy żeby smaki się połączyły. Bakłażana wyjmujemy, łyżką wydrążamy wnętrze, które możemy dodać do farszu. Następnie faszerujemy naszym mięsem z pęczakiem. Na górę rozdrabniamy Mozarelle, wkładamy bakłażany do piekarnika, pieczemy do stopienia się sera. Na górę kładziemy sos jogurtowy, posypujemy natką pietruszki/świeżą miętą i granatem.

Sos:
Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Wkładamy na kilka minut do lodówki do schłodzenia.











2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari