Rożki francuskie z jabłkami zawsze będą kojarzyć mi się z dzieciństwem. Mama kupowała mi je w nagrodę za wizyty u lekarzy, których tak bardzo nie lubiłam. Taki prosty przepis możemy odtworzyć sami w domu, polecam bo są obłędne :)
Składniki:
- 1 ciasto francuskie XXL (np. Biedronka),
- 3-4 jabłka antonówka,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 cytryny (wyciśniętego soku),
- 1 jajko (do posmarowania),
- 1 łyżka cynamonu (do smaku),
- 1 łyżka masła.
Wykonanie:
Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. W garnuszku podduszamy jabłka z cynamonem na maśle, tak do lekkiej miękkości, ale nie rozpadnięcia ich. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na ok. 12 kwadratów, do środka wkładamy po 1 pełnej łyżeczce podduszonych jabłek. Zlepiamy po przekątnej rogi i boki, tworząc trójkąt. Następnie kładziemy na papier do pieczenia, dookoła odciskamy widelcem rogi, lekko nacinamy (robimy 3 cięcia na wierzchu rożków, aby oddychały podczas pieczenia). Smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15-20 min. do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu i ostygnięciu na kratce, lukrujemy.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.
na poranki z kawą na tarasie..idealne! :)
OdpowiedzUsuńoj marzy mi się taras i kawa na nim :)
UsuńFlorystka - super książka :)
OdpowiedzUsuńCo do rożków to narobiłaś smaku. Ponad dwa tyg, temu z mężem byliśmy w kawiarni na kawce i wzięliśmy po takim ciachu, ale niestety było poniżej przeciętnej..
Najlepsze są te domowe :)
Usuń