niedziela, 1 października 2017

Jabłka pod orzechową kruszonką

Jabłka są niewątpliwie jednym ze smaków jesieni <3 Uwielbiam je w każdej postaci. Do ciast najlepsze są antonówki lub szara reneta. W połączeniu z kruszonką, orzechami, cynamonem, lodami i bitą śmietaną stanowią idealną kompozycję :) 


Składniki:
- 3 jabłka antonówka/szara reneta,
- 1/4 kostki masła (lub mniej) +1 łyżka (zimnego),
- 1-2 łyżeczki cynamonu,
- 3 goździki.

Kruszonka:
- 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć albo zastąpić np. owsianą),
- 2 łyżki mąki migdałowej (tarte migdały np. firmy Back Mit),
- 2 łyżki tartych orzechów laskowych (np. firmy Back Mit),
- 1 łyżeczka brązowego cukru/ksylitolu (do smaku).

Dodatkowo opcjonalnie:
- lody waniliowe,
- bita śmietana.
https://www.e-piotripawel.pl/towar/backmit-tarte-migdaly-200-g/223145

Wykonanie:
Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w mniejszą kostkę. Do garnuszka wrzucamy jabłka, dodajemy 1 łyżkę masła, cynamon i goździki, chwilę dusimy aby aromaty przeszły i jabłka lekko zmiękły. Następnie przekładamy do kokilek do pieczenia.

Kruszonka:
Rozdrobnione orzechy, cukier (można pominąć, gdyż lody i bita śmietana są słodkie) mąkę oraz masło ugniatamy w rękach, aż do zmiękczenia masła i utworzenia jednolitej kuli ze wszystkich składników. Wkładamy do zamrażalnika na 15 min. Następnie ciasto kruszymy na podgotowanych jabłkach.

Wkładamy do piekarnika na 15-20 min. pieczemy w 180°C, do zarumienienia. Następnie wyjmujemy, chwilę studzimy. Jemy jeszcze ciepłe, kruszonka będzie wówczas chrupiąca. Możemy podać z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Pyszności!













2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari