poniedziałek, 13 listopada 2017

Solony karmel

Lubicie solony karmel? Ja bardzo! Lubię połączenie smaków słodkich ze słonym. Solony karmel jest idealny do lodów, do ciast i innych słodkości czy deserów. Gorąco polecam!



Składniki:
(ok. 1 szklanka sosu):- 200 g białego cukru (1 szklanka),
- 85 g zimnego masła,
- 120 ml śmietanki kremówki 30% (1/2 szklanki),
- pół łyżeczki soli lub więcej (do smaku).
Wykonanie:
Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie (unikamy czarnych, gdyż nie będziemy widzieć jak karmelizuje się cukier). Podgrzewamy go na średnim ogniu. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową. Na początku cukier będzie sklejał się, a następnie wszystko się ładnie rozpuści. Należy tylko często mieszać, żeby nie spalił garnka i uważać na przypalenie cukru, bo stanie się gorzki. Kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem. Może na początku wyglądać jakby masło nie chciało się zmieszać z karmelem, ale po ok. 2 min. masa ładnie połączy się. Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę (ostrożnie, bo sos będzie skwierczeć). Mieszamy do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy jeszcze ok. 1 min. Na koniec dodajemy do smaku świeżo zmieloną sól morską. Sos możemy przelać przez sitko, aby wyłapać wszystkie nie do końca wymieszane grudki. Przelewamy do słoiczka. Gorący sos jest płynny, ale po ostygnięciu zgęstnieje. Wkładając go do lodówki zamieni się w bardzo gęstą, ciągnącą masę. 












6 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę zrobić! uwielbiam takie smaki, a solony karmel tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudno powiedzieć czy by mi smakowało, nigdy nie jadłam :D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewną taką nieśmiałością podchodzę zwykle do łączenia słodyczy z solą jednak tym razem to połączenie okazało się udane.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari