poniedziałek, 13 listopada 2017

Solony karmel

Lubicie solony karmel? Ja bardzo! Lubię połączenie smaków słodkich ze słonym. Solony karmel jest idealny do lodów, do ciast i innych słodkości czy deserów. Gorąco polecam!


Składniki:

- 4 łyżki białego cukru,
- 1/4 szklanki wody,
- 8 łyżek śmietany 30%,
- 2 łyżki masła,
- około 1/3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku (do smaku).

Wykonanie:
Do rondelka/na patelnię wsypujemy cukier, rozprowadzamy go równomiernie po całym dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania do czasu, aż cukier się rozpuści się i zacznie brązowieć. Gdy osiągnie brązowy kolor, wlewamy wodę (uwaga: może pryskać!). Energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez minutę, następnie wlewamy śmietankę. Możemy ją lekko podgrzać, aby nie utworzyły się nam grudki. Gotujemy  ok. 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie dodajemy masło oraz sól (do smaku). Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i przelewamy do słoika/miseczki. Sos gęstnieje, ale wystarczy go podgrzewać w mikrofali i nabiera ponownie lejącą konsystencję. 












6 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę zrobić! uwielbiam takie smaki, a solony karmel tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudno powiedzieć czy by mi smakowało, nigdy nie jadłam :D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewną taką nieśmiałością podchodzę zwykle do łączenia słodyczy z solą jednak tym razem to połączenie okazało się udane.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari