Zapraszam na pyszne świąteczne ciasto, pachnie makowcem, smakuje jak czekoladowe brownie :)
Składniki:
- ok. 125 g mąki,
- 3 jajka,
- 2 gorzkie czekolady (po 100 g min. 60% kakao),
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- szczypta soli,
- 100 g maku mielonego (i 1/2 szklanki wrzątku),
- garść orzechów włoskich,
- garść płatków migdałów/rozdrobnionych migdałów,
- 1 opakowanie cukru migdałowego (Delecta 16 g),
- 1/2 kostki masła (100 g).
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą prostokątną foremkę szerszą "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 2 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, oraz dodajemy cukier migdałowy. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól oraz posiekane orzechy i płatki migdałów. Mak zalewamy wrzątkiem, nadmiar wody odlewamy. Dodajemy do ciasta. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy. Posypujemy ew. cukrem pudrem.
zapachniało już Świętami:)
OdpowiedzUsuńoj zdecydowanie !
UsuńBardzo lubię takie ciasto :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA mi wyszlo twarde jak kamien...
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od maku, mąki, jajek i piekarnika. Może za długo piekłaś? Polecam w takim wypadku krótszy czas pieczenia lub mniej mąki :) pozdrawiam
Usuń