Kruche, cudownie migdałowe ciasteczka "gwiazdki" sprawdzą się idealnie na święta. Możemy zapakować je na prezent lub pozostawić dla św. Mikołaja :) Super fajna zabawa na wspólne wypiekanie z dziećmi. Polecam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- pół kostki masła,
- pół szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 1 jajko (roztrzepane do nabłyszczenia ciasteczek),
- ew. 2 łyżki śmietany,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie cukru migdałowego ok. 16 g/odrobina aromatu migdałowego,
- garść zmielonych migdałów.
Wykonanie:
Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy do tego cukier z żółtkami, szczyptę soli, cukier migdałowy. Ciasto ugniatamy. Gdy jest za suche dodajemy śmietanę, w odwrotnej sytuacji dodajemy więcej mąki. Formujemy kulę, schładzamy ją ok. 30 min w lodówce. Następnie wałkujemy podsypując mąką, wykrajamy ciasteczka foremkami do różnej wielkości gwiazdek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Aby nasze ciasteczka ładnie błyszczały, górę pokrywamy roztrzepanym jajkiem, a następnie sypiemy odrobinę zmielonych migdałów. Pieczemy ok. 10 min. w 180°C do zarumienienia na złoty kolor. Wyjmujemy do ostudzenia. Są pyszne, migdałowe i takie kruche....Palce lizać, przepis bierze udział w konkursie durszlak.pl #ciastojakzobrazka #beko :-)
Dobra rada:
Poniżej zobaczycie filmik jak zmiksować ciasto bez bałaganu polecam :)
Na świątecznym stole będę wyglądać pięknie :)
OdpowiedzUsuńoj zdecydowanie!
UsuńŚliczne i na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńoj tak!
UsuńUpiekłam! ciasteczka są pyszne, dziękuję za przepis!Wszystkiego najlepszego z okazji Swiąt pozdrawiam rysiaa!
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się bardzo :) Ja również składam Samych Radosnych Chwil i Wesołych Świąt :)
Usuń