środa, 21 marca 2018

Pieczona biała kiełbasa z cebulą

Nigdy nie przepadałam za białą kiełbasą dopóki tata nie zrobił jej pieczonej w piekarniku z dodatkiem duszonej cebuli. Kiełbaski są rewelacyjne! Polecam na Wielkanocne Śniadanie. 

Składniki:
- 5 sztuk białej parzonej kiełbasy (najlepiej min. 94% mięsa),
- 2 cebule,
- sól, pieprz (do smaku),
- kilka sztuk suszonej,
- odrobina oleju.

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, dusimy na małej ilości oleju (do miękkości). Aby nie wysuszyć możemy w trakcie duszenia podlać cebulę wodą. W tym czasie nakłuwamy kiełbasę, wkładamy do naczynia do zapiekania (dno możemy posmarować olejem) i piernika nagrzanego do 180°C, na ok. 30 min. Pod koniec pieczenia wykładamy na kiełbasę duszoną cebulkę, posypujemy suszoną żurawiną Podpiekamy wszystko do zarumienienia kiełbasy. Podajemy z chrzanem z żurawiną/samą konfiturą z żurawiny.

Ps. Też macie (tak jak ja) przepełnione brzuchy w święta, a chcecie jeść i jeść? Polecam Espumisan Max na wzdęcia :)



Przepis bierze udział w konkursie Przy świątecznym stole „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”














.

4 komentarze:

  1. To wygląda bardzo apetycznie! Chyba będę musiała podkraść przepis ;)

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uznaję białą kiełbasę tylko w wersji pieczonej, im więcej cebuli tym lepiej. Gotowanej bym nie zjadła.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari