Nigdy nie przepadałam za białą kiełbasą dopóki tata nie zrobił jej pieczonej w piekarniku z dodatkiem duszonej cebuli. Kiełbaski są rewelacyjne! Polecam na Wielkanocne Śniadanie.
- 5 sztuk białej parzonej kiełbasy (najlepiej min. 94% mięsa),
- 2 cebule,
- sól, pieprz (do smaku),
- kilka sztuk suszonej,
- odrobina oleju.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, dusimy na małej ilości oleju (do miękkości). Aby nie wysuszyć możemy w trakcie duszenia podlać cebulę wodą. W tym czasie nakłuwamy kiełbasę, wkładamy do naczynia do zapiekania (dno możemy posmarować olejem) i piernika nagrzanego do 180°C, na ok. 30 min. Pod koniec pieczenia wykładamy na kiełbasę duszoną cebulkę, posypujemy suszoną żurawiną Podpiekamy wszystko do zarumienienia kiełbasy. Podajemy z chrzanem z żurawiną/samą konfiturą z żurawiny.
Ps. Też macie (tak jak ja) przepełnione brzuchy w święta, a chcecie jeść i jeść? Polecam Espumisan Max na wzdęcia :)
Przepis bierze udział w konkursie „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”
Ps. Też macie (tak jak ja) przepełnione brzuchy w święta, a chcecie jeść i jeść? Polecam Espumisan Max na wzdęcia :)
Przepis bierze udział w konkursie „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”
To wygląda bardzo apetycznie! Chyba będę musiała podkraść przepis ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
ależ proszę :)
UsuńJa też uznaję białą kiełbasę tylko w wersji pieczonej, im więcej cebuli tym lepiej. Gotowanej bym nie zjadła.
OdpowiedzUsuńsuper, polecam przepis :)
Usuń