niedziela, 25 marca 2018

Szarlotka na biszkopcie

Delikatna, lekka szarlotka na biszkopcie z kremem na bazie śmietany i mascarpone pyszności! Polecam na święta!

Składniki:
- 1 duży słoik jabłek na szarlotkę (ok. 2 kg kwaśnych, startych i podgotowanych jabłek),
- 1 galaretka cytrynowa (Winiary),
- 1/2 cytryny (sok do nasączenia biszkoptu),
- 1/2 tabliczki mlecznej/gorzkiej czekolady (wiórki).


Biszkopt:

- 5 białek,
- 5 żółtek,
- ok.3/4 -1 szklanki mąki tortowej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek oleju,
- szczypta soli.

Krem:
- 250 g mascarpone (schłodzone),
- ok. 400 g śmietany 36% (schłodzona),
- 1-2 łyżki cukru (do smaku).


Wykonanie:
Aby biszkopt wyszedł idealny, należy postępować zgodnie z przepisem, a po upieczeniu od razu odwrócić tortownicę z ciastem "do góry nogami". To jest cała tajemnica sukcesu! ;-) Wszystkie składniki dajemy stopniowo. 5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier. Ponownie wszystko mieszamy. Dodajemy żółtka i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Ponownie mieszamy. Tortownicę (użyłam o średnicy ok. 24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto, pieczemy w 180° ok 20-30 min. Ciasto ma być ładnie zarumienione, a drewniany patyczek do sprawdzania - czysty. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem "do góry nogami", odwróciłam na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia. Ciasto leży sobie odwrócone na szkle/ desce do krojenia i stygnie. Po jakiś 30 min. odwróciłam tortownicę. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 równe części.

Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, trzemy na dużych oczkach tarki. Następnie podgotowujemy je (bez cukru), do lekkiej miękkości. 

Krem:
Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem. Trzeba uważać, aby nie przebić śmietany, bo puści wodę. 

Biszkopt przekrajamy na pół (tylko jedna część będzie potrzebna), nasączamy sokiem z cytryny. Jabłka podgotowujemy, zdejmujemy z palnika. Dodajemy galaretkę rozrobioną w 1 szklance wrzątku, ewentualnie dosładzamy. Następnie chwilę studzimy, wykładamy jabłka na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Krem kładziemy na wierzch, wkładamy ponownie do lodówki. Na następny dzień, przed samym podaniem trzemy czekoladę posypujemy wierzch szarlotki. 





 


 






6 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari