Ostatnio polubiłam awokado, nie dość że jest dobre to jeszcze bardzo zdrowe. Idealnym połączeniem jest awokado z jajkiem. Na Wielkanoc często faszerowałam jajka awokado. Dziś na blogu zapiekę awokado z jajkiem.
Składniki:
- 4 żółtka (z odrobiną białka),
- 2 dojrzałe awokado,
- odrobina masła (1-2 łyżki),
- sól, pieprz (do smaku).
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na dno formy do pieczenia kładziemy odrobinę masła. Awokado myjemy, przekrajamy poziomo na pół, wokół pestki delikatnie okręcając owoc. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wgłębienia wbijamy żółtko, ewentualnie z odrobiną białka (jednakże całe białko nie zmieści się). Na jajku możemy także położyć odrobinę masła. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. do ścięcia się białka. Żółtko może pozostać płynne.
Jajko w awokado czy awokado w jajku - i tak dobrze i tak :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń