wtorek, 17 kwietnia 2018

Pierogi z pasztetem

Gdy mamy nadmiar zamrożonego świątecznego domowego pasztetu możemy go wykorzystać na różne sposoby. Kiedyś robiłam paszteciki z bigosem przepis tutaj
Dziś zaproponuję Wam przepis na pierogi z pasztetem! Uwielbiamy pierogi i uwielbiamy domowe pasztety dlatego mój przepis na pierogi z pasztetem to połączenie idealne :) 
Składniki:
Ciasto na pierogi:
(ok. 50 pierogów) 
- ok. 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki),
- 1 jajko,
- sól (2 szczypty, tak na oko),
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżeczka oleju,
- kawałek pasztetu (indyczego),
- 1 cebula.

Zasmażka:
- 1 cebula,
- olej 
- pieprz, sól.

Wykonanie:
Farsz:
Pasztet rozmrażamy, rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę dusimy na oleju do miękkości, dodajemy sól i pieprz (do smaku). Dodajemy do pasztetu, mieszamy. 

Ciasto na pierogi:
Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. Gdy będzie jeszcze lepiące dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Następnie większą szklanką/krążkiem metalowym wykrajamy koła. Przekładamy na ścierkę podsypaną mąką. Na nie nakładamy 1 czubatą łyżeczkę farszu, lepimy pierogi (wzór według upodobań). Do gotującej się, lekko posolonej wody dodajemy łyżkę oleju. Wrzucamy nasze pierogi, tak po 7 sztuk (w zależności od wielkości garnka i pierogów), ostrożnie mieszamy, nie pozwalamy, aby posklejały się, gotujemy. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka, zmniejszamy ogień, odliczamy 3-4 minuty. Wyjmujemy je, odsączamy z wody.

Zasmażka:
Obie cebule (ta z zasmażki i z farszu) dusimy na oleju do miękkości, dodajemy odrobinę soli i pieprzu (do smaku). Ewentualnie dolewamy wody jeśli będzie za bardzo się palić. 























Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari