wtorek, 24 kwietnia 2018

Pesto

Zielone pesto bazyliowe - "Pesto alla genovese" – to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Jest bardzo aromatyczny i nadaje się do piersi kurczaka, krewetek jak i solo do spaghetti. 


Składniki:

- 1 duża doniczka bazylii, 
- 1 ząbek czosnku,
- ok. 70 ml oliwy z oliwek (extra vergine),
- ok. 10 g tartego Parmezanu/Grana Padano lub innego twardego sera np. Bursztyn,
- ok. 2 łyżki orzeszków pinii (prażonych na suchej patelni),
- świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz (do smaku).

Wykonanie:
Orzeszki prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować w blenderze, tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą morską i pieprzem.

















6 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari