Skłaniki:
- 5 białek,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 150 g cukru,
- 50 g masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie:
Masło stapiamy na małym ogniu, dodajemy 100 g cukru. Podgrzewamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z 50 g cukru na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy pianę z masą kokosową, mieszamy delikatnie łyżką. Za pomocą dwóch łyżek (jedną nabieramy masę, drugą łyżką zdejmujemy) nakładamy porcję masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 16 min. w temp 180°C . Gdy za bardzo się zarumienią, obniżamy temp. i wydłużamy czas pieczenia. Kokosanki powinny być chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari