piątek, 9 marca 2018

Szybka chińszczyzna (bez mięsa) - obiad w 15 min.

Obiady sprawiają Wam trudność? Nie macie czasu na gotowanie lub pomysłu na pyszny obiad? Nie jecie mięsa? Mam dla Was na dziś super przepis na szybką chińszczyznę w 15 min. (bez mięsa). Wystarczy wyjąć mieszankę mrożoną warzyw, ryż basmati i kilka przypraw :) Zapraszam na przepis :)



Składniki:
- 1 opakowanie warzyw mrożonych (np. Biedronka: mieszanka wiosenna z groszkiem),
- ok. 200 g ryżu basmati,
- 2-3 łyżki oleju sezamowego (np. Tao Tao),
- 2-3 łyżki sosu sojowego (do smaku, np. Tao Tao),
- 3 pieczarki,
- pieprz, sól, imbir w proszku.

Wykonanie:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu producenta. Następnie na patelnie (z niewielką ilością oleju) wrzucamy warzywa, dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy do miękkości (ok. 15 min). Następnie dodajemy ugotowany ryż oraz przyprawy (na oko). Wlewamy olej sezamowy. Zamiast soli użyłam sosu sojowego (do smaku). Obiad jest bardzo szybki 10-15 min gotowanie ryżu i w tym samym czasie duszenie warzyw :)









2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari