Składniki:
- 2 podudzia kurczaka,
- 1 pęczek koperku,
- ok. 750 g mieszanka mrożonych warzyw "wiosennych" (Biedronka),
- 2 litry wody,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 1-1,5 łyżki soli,
- 1 serek śmietankowy ok. 100 g (Hochland),
- 1-2 łyżki śmietany,
- 100 g kaszy pęczak.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, 2 udka 1 łyżkę soli. Gotujemy do miękkości ok. 30-45 min. W tym czasie gotujemy (ok. 20 min.) kaszę pęczak (możemy gotować w zupie lub osobno, np. dzień wcześniej). Na koniec do zupy dodajemy mrożone warzywa. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. do lekkiej miękkości. Po tym czasie wyjmujemy kila warzyw, blendujemy je z dodatkiem 1 szklanki bulionu, dodajemy do tego śmietanę i serek. W ten sposób zagęścimy naszą zupę. Na koniec wrzucamy poszatkowany koperek.
Nigdy nie dodawałam serka do zupy więc z ciekawości wypróbuję przepis. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńnadaje fajny smak, a także lekko zagęszcza :)
UsuńAle pysznie wygląda, z przyjemnością skusiłbym się na miseczkę :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWiosennie pyszna.
OdpowiedzUsuńnajlepsza :)
Usuń