niedziela, 29 lipca 2018

Domowy budyń czekoladowy

Gdy za oknem panuje przeraźliwy upał, a chcemy zjeść coś słodkiego, polecam domowy budyń czekoladowy (najlepiej schłodzony), podany z jeżynami i borówką amerykańską. MNIAM :)



Składniki:
- 500 ml mleka 
- 2 łyżki kakao/60 g czekolady gorzkiej, 
- 2 żółtka, 
- ok. 1-2 łyżki cukru/ksylitolu (do smaku), 
- ok. 30 g mąki ziemniaczanej,
- cukier puder, borówkę amerykańską i jeżyny do dekoracji.


Wykonanie: 
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki (pomijamy ten etap dodając potem kakao). Ok. 375 ml mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy trzepaczką z żółtkami, ksylitolem i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodajemy posiekaną czekoladę (kakao najlepiej wymieszać w szklance razem z niewielką ilością mleka). Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy mleko z żółtkami, ksylitolem i mąką ziemniaczaną, szybko mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotujemy ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągamy z ognia, przelewamy do miseczek/pucharków/szklanki. Jeśli budyń ma być podawany na zimno - polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu - w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy borówkami, jeżynami, ew. posypujemy cukrem pudrem.












Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari