Uwielbiam lato! Te owoce letnie, piękna pogoda i lekkie kwaskawe ciasta z galaretką. Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z galaretką i owocami lata :)
- 1 kostka masła (200g),
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- herbatniki maślane kakaowe (ok. 20 sztuk),
- 1 jajko,
- 1 kg twarogu naturalnego do serników (w wiaderku np. Biedronka),
- 2 budynie waniliowe bez cukru (np. Winiary),
- 2 galaretki porzeczkowe (np. Gellwe),
- 750 ml wrzątku,
- garść malin, porzeczki: czerwonej, czarnej oraz garść truskawek.
Wykonanie:
Wszystkie produkty powinny być temperatury pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem i budyniem, dodajemy twaróg i jajko. Herbatniki wykładamy na papier do pieczenie (blaszka ok. 25x30 cm). Wylewamy masę twarogową. Pieczemy na termoobiegu 180°C ok. 1 godz. do wyrośnięcia i zarumienienia sernika (powinien być wyrośnięty na środku). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kładziemy owoce, mniejsze truskawki w całości, większe kroimy w plasterki. W tym czasie gotujemy wodę na galaretki (ok. 750ml wrzątku) zalewamy, mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy na jakieś 20 min. do lodówki, do lekkiego zgęstnienia. Gdy galaretka będzie tężeć zalewamy nią owoce. Wkładamy sernik do lodówki na 3-4 godz. kroimy po zastygnięciu galaretki.
Ciasta z galaretka to po prostu to!
OdpowiedzUsuńdokładnie!
UsuńWygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam przepis :)
Usuń