piątek, 29 czerwca 2018

Pancakes z syropem klonowym i letnimi owocami

Na weekend zaproponuję Wam pyszne pancakes z syropem klonowym i owocami lata :) 


Składniki:
(Przepis na ok.20-30 placuszków)
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1/2 kostki masła,
- 2 jajka,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 3 łyżki cukru (do smaku, gdyż syrop klonowy i owoce są słodkie),
- szczypta soli,
- dodatki: syrop klonowy, letnie owoce (maliny, borówka amerykańska, porzeczki).

Wykonanie:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko. Masło roztapiamy (użyłam do tego mikrofali). Wszystko łączymy, mieszamy powoli łyżką lub na niskich obrotach mikserem - do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wychodzi dość gęste, ale nadal lejące się. Na rozgrzaną patelnie (bez oleju!) wylewamy 2-3 czubate łyżki ciasta (użyłam małej chochli do sosu - niecała chochla na 1 pancakes). Ciasto rozprowadzamy przechylając patelnią dookoła. Smażymy po ok. pół minuty (lub mniej) do ładnego zarumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze dosłownie chwilę. Pancakes podajemy z syropem klonowym i sezonowymi owocami.

Do smażenia użyłam małej patelni z Ikea średnicy ok. 12-14 cm. 

















1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari