niedziela, 12 sierpnia 2018

Mrożona kawa waniliowa

Ostatnio ciężko jest było/jest wytrzymać przez te upały. Podobno idzie chwilowe ochłodzenie, ale jakby jednak prognozy nie sprawdziły się to polecam mrożoną kawę waniliową :)


Składniki:
- ok. 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (do smaku),
- 1 gałka lodów waniliowych (np. Grycan),
- 150 ml ciepłej/gorącej wody,
- 200 ml mleka (lub/i śmietankę do kawy),
- kostki lodu, ew. zamrożone kostki kawy.

Wykonanie:
Kawę umieszczamy w wysokiej szklance (np. z Ikea 320 ml), zalewamy ciepłą bądź gorącą wodą. Dokładnie mieszamy. Po rozpuszczeniu kawy, studzimy (możemy dzień wcześniej zamrozić kawę w kostkach), dolewamy zimne mleko (ew. dolewamy śmietankę do smaku). Dodajemy kostki lodu (ew. kostki zamrożonej kawy), na koniec dodajemy gałkę lodów waniliowych.

















6 komentarzy:

  1. Ponad pół roku temu kupiłam ekspres do kawy w Lidlu. Od teraz mam swoją własną mini kawiarenkę w domu. Nie przepadam za codziennym piciem kawy ale w weekend zazwyczaj robię sobie cappuccino i jest pyszne. Do tego dodaję aromatyczne przyprawy - bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mrożonej kawy waniliowej to ja jeszcze nigdy w życiu nie piłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to koniecznie to trzeba zmienić! Polecam przepis :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari