- 2 polędwiczki z dorsza (np. Biedronka, Lidl),
- łyżka oleju,
- 2 łyżki masła,
- przyprawy: pieprz cytrynowy, suszone pomidory z oliwkami (np. Kamis).
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Polędwiczki z dorsza (świeże lub rozmrożone) myjemy, osuszamy papierem ręcznikowym. Następnie obsypujemy przyprawami (pieprz cytrynowy i suszone pomidory z oliwkami). Dokładnie smarujemy rybę oliwą, aby przyprawy ładnie przylegały i nie wysuszyły się. Pieczemy pod przykryciem, w rozgrzanym piekarniku do 180°C, tak ok. 10-15 min. sprawdzając czy aby na pewno ryba się nie wysusza. Podajemy z surówką z pora i ziemniaczkami.
Surówka z pora:
Boże jak to pysznie wygląda.Jadłbym to dzień i noc.
OdpowiedzUsuńoj dokładnie tak!
Usuń