sobota, 1 września 2018

Pieczone polędwiczki z dorsza w suszonych pomidorach

Zapraszam na szybki obiad :) Ryba w suszonych pomidorach :)


Składniki:
- 2 polędwiczki z dorsza (np. Biedronka, Lidl),
- łyżka oleju,
- 2 łyżki masła,
- przyprawy: pieprz cytrynowy, suszone pomidory z oliwkami (np. Kamis).

Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Polędwiczki z dorsza (świeże lub rozmrożone) myjemy, osuszamy papierem ręcznikowym. Następnie obsypujemy przyprawami (pieprz cytrynowy i suszone pomidory z oliwkami). Dokładnie smarujemy rybę oliwą, aby przyprawy ładnie przylegały i nie wysuszyły się. Pieczemy pod przykryciem, w rozgrzanym piekarniku do 180°C, tak ok. 10-15 min. sprawdzając czy aby na pewno ryba się nie wysusza. Podajemy z surówką z pora i ziemniaczkami.

Surówka z pora:
  










 








4 komentarze:

  1. Cały sekret dania opiera się na świeżej rybie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsza jest świeża ryba, jednakże gdy nie mamy pod ręką przepis sprawdzi się i przy mrożonej ;)

      Usuń
  2. Boże jak to pysznie wygląda.Jadłbym to dzień i noc.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari