poniedziałek, 5 listopada 2018

Awokado burger

Ostatnio wszędzie widzę awokado burgery. Postanowiłam zrobić moją wersję tego popularnego burgera. Jest to super wege przepis (pomijając ser Halloumi, ale możemy zastąpić go grillowanym tofu, a sos curry jakimś innym wegańskim). To co spróbujecie go? Jest sycący, lekki a za razem pyszny! Polecam gorąco przepis!





Składniki:
(porcja na 2 burgery)
- 2 awokado,
- 1/2 cytryny (sok),
- 2 buraczane kotlety z ciecierzycy (przepis tutaj),
- 2 plasterki pomidora,
- 2 plasterki czerwonej cebuli,
- opcjonalnie plasterki sera: Halloumi (już nie wege),
- sos curry/mango (Heinz, nie wege),
- kilkanaście ziarenek sezamu (do posypania).

Wykonanie:
Mniejsze awokado przekrajamy na pół, obracamy połówki wokół pestki, lekko podważamy łyżką i wyjmujemy pestkę. Następnie wykrajamy skórkę nożem lub obieraczką do warzyw. Smarujemy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Kotlety z ciecierzycy grillujemy na patelni/elektrycznym grillu. Ser Halloumi lepiej smakuje lekko grillowany. Większe awokado kroimy, na mniejsze części. Dół awokado podcięłam na płasko, aby trzymało się na talerzu. Kładziemy podciętą częścią na talerz, kładziemy ser, następnie kotlet, polewamy sosem, na górę kładziemy cebulę i pomidora, przykrywamy drugą częścią awokado. Posypujemy sezamem. W razie potrzeby wkładamy wykałaczkę do szaszłyków. 















Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari