piątek, 2 listopada 2018

Buraczane wege kotleciki z ciecierzycy

Ostatnio wymyślam przepisy na dania bezmięsne wege. Czy przeszłam na wege? Ależ nie! Czasem mam tylko ochotę zjeść coś innego niż mielony czy kurczaka;) Kotleciki z ciecierzycy z burakiem są idealne na piątkowy obiad :)





Składniki: 
- 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc), 
- 1 czerwona cebula,
- 1 burak,
- 2 ząbki czosnku, 
- 1 pęczek natki pietruszki 
- garstka świeżej kolendry, 
- olej (do smażenia), 
- ok. 3 łyżeczki soli, 
- 1 łyżeczka sody, 
- po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu.

Wykonanie: 
Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Buraka gotujemy do miękkości w skórce. Następnie obieramy go i trzemy na tarce. Następnego dnia od zalania ciecierzycy odcedzamy ją, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy i startego buraka. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oleju. Odkładamy na talerz, a następnie ręką ugniatamy na kotleciki. Olej rozgrzewamy (wlewamy tak, aby przykrył do połowy nasze kotlety), wkładamy porcjami kotleciki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. 

UWAGA: 
Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari