Ostatnio wymyślam przepisy na dania bezmięsne wege. Czy przeszłam na wege? Ależ nie! Czasem mam tylko ochotę zjeść coś innego niż mielony czy kurczaka;) Kotleciki z ciecierzycy z burakiem są idealne na piątkowy obiad :)
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc),
- 1 czerwona cebula,
- 1 burak,
- 1 burak,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek natki pietruszki
- garstka świeżej kolendry,
- olej (do smażenia),
- ok. 3 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody,
- po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu.
Wykonanie:
Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Buraka gotujemy do miękkości w skórce. Następnie obieramy go i trzemy na tarce. Następnego dnia od zalania ciecierzycy odcedzamy ją, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy i startego buraka. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oleju. Odkładamy na talerz, a następnie ręką ugniatamy na kotleciki. Olej rozgrzewamy (wlewamy tak, aby przykrył do połowy nasze kotlety), wkładamy porcjami kotleciki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
UWAGA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari