wtorek, 19 lutego 2019

Mini pavlova serce z kremem i malinami

Mini pavlova w kształcie serca była by idealnym deserem na Walentynki, ale czy nie możemy obchodzić Walentynek codziennie? Polecam ten przepis nie tylko od święta :)


Składniki:
- 3 białka rozmiaru M (min. 32 g jedno),
- 150 g drobnego cukru do wypieku,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Krem:
- śmietana kremówka 30% ok. 330 ml,
- serek mascarpone 250 g,
- ok. 1-2 łyżki drobnoziarnistego cukru do wypieków (do smaku),
- 1/2 łyżeczki pasty Waniliowej (np. dr Oetker),
- ozdoby do dekoracji (serduszka dr Oetker),
- świeże maliny,
- odrobina cukru pudru.

Wykonanie:
Oddzielamy idealnie białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, ale uważamy żeby ich nie przebić. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce za każdym razem dokładnie ubijamy rózgą do idealnego rozmieszania cukru. Gdy nasza piana będzie sztywna, delikatnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną. I ponownie (tym razem delikatnie) mieszamy łyżką. Ubitą pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (użyłam Wilton 1M w kształcie otwartej gwiazdy). Na płaską blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a następnie wyciskamy bezę na kształt serca. Żeby było łatwiej możemy wcześniej narysować kontury serca. W małych odstępach formujemy kolejne serca i kilka mini bezików do dekoracji. Piekarnik nagrzewamy do 120°C opcja "góra-dół" i pieczemy (suszymy) bezy ok. 25 min. Następnie zmniejszamy temp. i pieczemy w 100°C ok. 35-40 min. Do uzyskania chrupiącej na wierzchu bezy. Gdy zaczną za bardzo zmieniać kolor i spiekać się, zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas suszenia. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy tak bezy, aż do wystudzenia. Następnie wyjmujemy delikatnie odrywamy papier i przekładamy na talerz. UWAGA: Bezy są bardzo delikatne i  łatwo je połamać. Na bezę dodajemy krem, na to kolejne serce i ponownie krem, dekorujemy malinami, mini bezikami i posypką cukrową w kształcie serduszek. Maliny jak i talerz możemy oprószyć cukrem pudrem.

Krem:
Śmietanę z cukrem (cukier dodajemy wg uznania, ja dodałam mniej, gdyż beza jest mocno słodka) ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pastę waniliową, mieszamy.














2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari