Znacie i lubicie gniazda lub jak zwą pączki hiszpańskie? Co prawda gniazda parzone szybko się robi, są "lekkie" ale nadal smażone w głębokim oleju. Jednakże gorąco polecam, bo są pyszne - idealne na tłusty czwartek :)
- 100 g masła,
- 1 szklanka mąki,
- 4 jajka,
- 1 szklanka wody,
- szczypta soli.
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2-3 łyżki gorącej wody,
- ewentualnie różowy barwnik spożywczy.
Wykonanie:
W garnku gotujemy wodę z masłem i odrobiną soli. Do gotującej się wody wsypać mąkę cały czas mieszamy ciasto drewnianą łyżką (nie ściągając z palnika). Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika, pozostawiamy do przestudzenia. Po tym czasie miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. WAŻNE: Jajka dodajemy stopniowo jedno po drugim, za każdym razem miksując do połączenia. Utworzone ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie otwartej gwiazdy (użyłam Wilton 1M). Wyciskamy na blat wyłożony papierem do pieczenia koła o średnicy około 3-4 cm, pojedynczą warstwę z pustym środkiem. Co WAŻNE ciasto parzone rośnie podczas pieczenia, dlatego ważne jest abyśmy wkładali małą ilość gniazd na olej. Wycinamy kwadraty z gniazdem. Olej rozgrzewamy do 175°C i za pomocą termometru wciąż ją kontrolujemy. Bierzemy nasz wycięty kwadrat z gniazdem, wkładamy na olej do "góry nogami" papierem. Dopiero jak zacznie odchodzić od gniazda delikatnie go usuwamy. Smażymy z każdej strony do zarumienienia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub kratkę do odsączenia tłuszczu. Po wystudzeniu lukrujemy.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z gorącą wodą.
pycha, do tego kubek gorącej czekolady do maczania i hiszpański zestaw jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńto do czekolady lepiej nie lukrować, chyba że będzie to gorzka czekolada. Nadmiar cukru może być szkodliwy ;)
Usuń