sobota, 2 marca 2019

Bruschetta z serem cheddar i jarmużem


Po tych wszystkich karnawałowych tłustych słodkościach dziś zaproponuję szybką przekąskę weekendową :) Będą to grzaneczki z pomidorami, serem cheddar i jarmużem.

Składniki:
- Gotowa pasta pomidorowa GustoBello 170g (Biedronka tydzień włoski),
- 3 bułki lub 1 większa ciabatta,
- oliwa z oliwek,
- tarty ser cheddar,
- kilka listków jarmużu.

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na płaskiej blaszce, na papierze do pieczenia kładziemy pokrojone na kromeczki bułki. Następnie każdą polewamy oliwą z oliwek, na to wykładamy łyżeczkę pasty pomidorowej. Taką pastę możemy zrobić sami z pomidorów w puszce bez skórki lub z passaty pomidorowej. Wystarczy zblendować, lub rozdrobnić widelcem pomidory, dodać trochę przypraw włoskich oraz suszonych pomidorów, ew. dosłodzić cukrem. Ser trzemy na małych oczkach tarki. Posypujemy nasze bruschetty. Do miski wlewamy trochę oliwy, solimy szczyptę, wrzucamy jarmuż podarty na mniejsze liski bez łodyg. Mieszamy wszystko aż każdy listek będzie obtoczony w oliwie i soli. Kładziemy na bruschetta, oraz dookoła w puste miejsca. Pieczemy ok. 10-15 min. aż jarmuż zrobi się chrupiący, uważając żeby nie spalić sera. Możemy ser dołożyć pod sam koniec pieczenia, do stopienia tylko.







2 komentarze:

  1. Ostatnio jak z kolegą jadłem obiad który on przygotował to narzekał na smogi.Ja mu bez problemu poleciłem stronę z aplikacjami https://aero7.pl/poradnik/najlepsze-aplikacje-smogowe .Sam z tych aplikacji korzystam od bardzo dawna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż komentarz nie kulinarny ale dziękuję za niego :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari