Pyszne, a zarazem piękne bezy w kształcie róż czy lizaków bezowych - to super pomysł na zjawiskowy deser :)
- 3 białka (rozmiar M ok. 34 g jedno),
- 150 g cukru drobnoziarnistego do wypieków,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- różowy barwnik spożywczy w żelu oraz patyczki do szaszłyków (gdy chcemy mieć lizaki bezowe).
Wykonanie:
Zasada robienia idealnych bez jest taka aby użyć 50g drobnoziarnistego cukru na 1 białko średniej wielkości, czyli przy 3 białkach 150g cukru, przy 4 białkach 200g itp. Piekarnik (użyłam opcji góra-dół) nagrzewamy do 120ºC. Ubijamy białka z solą. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, stopniowo powoli za każdym razem mieszając. Ubijamy do uzyskania sztywnej piany, która nie spływa z rózgi do ubijania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie chwilę mieszamy. Rękaw cukierniczy wypełniamy po ściankach barwnikiem, a następnie wkładamy ubitą pianę. W ten sposób przy wyciskaniu kolor będzie nierównomierny i dzięki temu uzyskamy piękny efekt naszych róż. Użyłam tylki Wilton 1M. Wyciskamy róże ok. 4 cm na papier do pieczenia zachowując niewielkie odstępy od siebie. Pieczemy ok. 20 min w 120ºC, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100ºC i pieczemy ok. 40 min. Gdy za bardzo będą się spiekać zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas suszenia. Bezy na wierzchu powinny być twarde, chrupiące w środku lekko klejące. Po upieczeniu, zostawiamy uchylony piekarnik i tak zostawiamy do wystygnięcia bez. Patyczki do szaszłyków możemy od razu wbić lub delikatnie wkładając je po upieczeniu. Po wystygnięciu delikatnie odrywamy bezy od papieru do pieczenia. Przechowujemy w słoiku lub szczelnym pudełku.
Wyglądają obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam przepis :)
UsuńPrzecudne bezy!
OdpowiedzUsuńZdjęcia i opis tak zachęcają, że aż jutro wypróbuję❤️
Pozdrawiam
super, cieszę się i powodzenia ! W razie czego służę pomocą :)
Usuń