Uwielbiam orzeźwiające wiosenno-letnie lemoniady. Zaproponuję Wam majową lemoniadę z kwiatami lilaka (bzu).
Składniki:
- 1-1.5 litra wody gazowanej lub wysokozmineralizowanej (schłodzonej),
- 1 cytryna,
- biały cukier/miód (do smaku),
- kostki lodu,
- kwiaty bzu (lilaka).
Wykonanie:
Do dzbanka nalewamy wody, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier/miód (do smaku), oraz garść kwiatów lilaka czyli bzu, mieszamy, dodajemy kostki lodu. Zaproponowałabym cukier z kwiatów bzu, ale nie jest to takie proste do wykonania jak się wydaje. Po kilku dniach kwiaty zasypane cukrem, stają się mokre, oblepione cukrem, zwiędłe, a cukier wcale nie przypomina zapachem bzu. Możemy zrobić syrop z bzu i dodać go do wody gazowanej.
Przepis bierze udział w konkursie durszlak.pl www.manufaktura-wielkopolska.pl mam dla Was także 10 % rabatu na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019r.
Przepis bierze udział w konkursie durszlak.pl www.manufaktura-wielkopolska.pl mam dla Was także 10 % rabatu na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019r.
Kochamy zapach bzu, ale takiej wody jeszcze nie piliśmy :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń