czwartek, 16 maja 2019

Ryż na mleku z rabarbarem i pistacjami

Kolejną propozycją na niebanalne śniadanie będzie ryż gotowany na mleku, z rabarbarem, pistacjami i kwiatem bzu :) Wygląda pysznie i smakuje tak samo :)



Składniki:
- 1/2 szklanki białego ryżu,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka, 
- 2 łyżki cukru (do smaku np. cukru z kwiatów bzu),
- 1 łyżeczka masła,
- szczyptę soli.

Dodatkowo:
- 1 łodyga rabarbaru,
- pistacje niesolone,
- 2 łyżeczki cukru brązowego (do smaku),
- kwiaty bzu.

Wykonanie:
Ryż zalewamy wodą, solimy gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy szklankę mleka i dalej gotujemy ryż do miękkości. Na koniec dodajemy cukier (do smaku) i masło. Rabarbar obieramy z pierwszej warstwy, kroimy w grubsze plasterki/kostkę. Zalewamy odrobiną wody (do przykrycia). Dusimy chwilę do miękkości, dodajemy cukier do smaku. Posypujemy pokruszonymi pistacjami i przyozdabiamy kwiatami bzu.













Przepis bierze udział w konkursie durszlak.pl
Przepis bierze udział w konkursie durszlak.pl www.manufaktura-wielkopolska.pl mam dla Was także 10 % rabatu na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019r.
Manufaktura Wielkopolska dla Mamy 





2 komentarze:

  1. Smacznie i pożywnie :) Taki ryż jest idealny zarówno na śniadanie, obiad jak i podwieczorek. Super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari