Pewnie już wiecie - kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych. Kocham ją za pizze, spaghetti bolońskie, carbonara i inne pasty, za bruschette, owoce morza oraz tiramisu <3 Z miłości do słodkości, kawy i truskawek przygotowałam szybki deser :) Zapraszam na truskawkowe tiramisu :)
Składniki:
(4 porcje)
- 12 podłużnych biszkoptów,
- 1/2 kg truskawek,
- 1/3 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej/lub z ekspresu,
- 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej),
- 250 g serka mascarpone,
- cukier drobnoziarnisty (do smaku),
- ew. domowy dżem truskawkowy z syropem.
Wykonanie:
Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem na sztywno. Dodałam ok. 1-2 płaskie łyżki (możemy dodać więcej, w zależności jak bardzo słodkie lubimy desery). Na spód szklanki łamiemy 1 biszkopta na mniejsze części (u mnie wyszło z 1 biszkopta, 4 mniejsze części). Nasączamy kawą (1 łyżeczka na 1 część biszkoptu). Następnie wykładamy powstały krem tak po ok. 2 łyżki. Truskawki kroimy w kostkę. Wrzucamy na krem. Następnie czynności powtarzamy. Łamiemy biszkopty, nasączamy, dodajemy krem i owoce. Jeżeli mamy pod ręką domowy dżem truskawkowy (taki z gęstym syropem), możemy dodać na truskawki (przepis na dżem tutaj). Dekorujemy truskawkami. Wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc, wtedy krem stężeje a deser nabierze smaków.
Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem na sztywno. Dodałam ok. 1-2 płaskie łyżki (możemy dodać więcej, w zależności jak bardzo słodkie lubimy desery). Na spód szklanki łamiemy 1 biszkopta na mniejsze części (u mnie wyszło z 1 biszkopta, 4 mniejsze części). Nasączamy kawą (1 łyżeczka na 1 część biszkoptu). Następnie wykładamy powstały krem tak po ok. 2 łyżki. Truskawki kroimy w kostkę. Wrzucamy na krem. Następnie czynności powtarzamy. Łamiemy biszkopty, nasączamy, dodajemy krem i owoce. Jeżeli mamy pod ręką domowy dżem truskawkowy (taki z gęstym syropem), możemy dodać na truskawki (przepis na dżem tutaj). Dekorujemy truskawkami. Wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc, wtedy krem stężeje a deser nabierze smaków.
Ten blog w stu procentach bardzo mi się podoba.Im więcej takich blogów będzie tym lepiej na pewno będzie.
OdpowiedzUsuńdziękuję, zachęcam do odwiedzin i korzystania z przepisów :)
Usuń