Fasolkę szparagową zazwyczaj jadłam z bułką tartą prażoną na patelni, dziś zaproponuję Wam pyszną sałatkę :)
- 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej,
- 1/2 słoika suszonych pomidorów z żurawiną (ok 6 sztuk),
- 100 g wędzonego boczku,
- garść płatków migdałowych,
- odrobina twarogu (do ozdoby i smaku).
Dressing:
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, szczypta czerwonej wędzonej papryki (do smaku),
- 1 łyżka syropu klonowego (do smaku).
Wykonanie:
Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, zalewamy zimną wodą i odcedzamy. Boczek i suszone pomidory kroimy w kostkę. Boczek chwilę podsmażamy do zarumienienia. Na talerz wykładamy fasolkę, boczek, suszone pomidory. Polewamy dressingiem, ozdabiamy płatkami migdałów i twarogu.
Dressing:
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari