Dzień dobry, dziś mam dla Was przepis na zdrowszą wersję burgera - chicken burger w wieloziarnistej bułce z domowymi frytkami.
Składniki:
- 2 bułki wieloziarniste (np. Biedronka),
- 2 kotlety/nuggetsy panierowane z kurczaka,
- 4 plasterki pomidora,
- 2 plasterki cebuli,
- 2 liście sałaty,
- 2 plastry sera żółtego np. Mazdamera/Cheddara,
Sos curry:
- 2 łyżki majonezu (np. Winiary),
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka pikantnego ketchupu.
Domowe frytki:
- 1/2 l oleju,
- 1 kg ziemniaków,
- sól.
Wykonanie:
Sos curry
Majonez łączymy z ketchupem i przyprawami. Na koniec mieszamy z sokiem z cytryny. Ewentualnie doprawiamy przyprawami do smaku (pamiętajmy, że mieszanka curry jest słone, a ketchup słodki, także ja już pominęłam dodatkowe przypraw).
Burger z kurczaka:
Możemy zastosować przepis na nuggetsy w płatkach kukurydzianych (przepis znajdziesz klikając na zdjęcie):
Możemy także kupić pierś kurczaka/polędwiczki z kurczaka, posolić popieprzyć, obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej, albo kupić gotowe już polędwiczki z piersi kurczaka w łagodnej lub pikantnej panierce w Biedronce (opcja dla zapracowanych :)
Burger:
Bułkę przekrajamy (możemy chwilę grillować lub podgrzać w tosterze) smarujemy sosem każdą część, na spód bułki kładziemy sałatę, nuggetsy, ser, 2 plasterki pomidora, 1 plasterek cebuli. Przykrywamy 2 częścią bułki. Za pomocą wykałaczki połączyłam 2 części bułki, dzięki temu łatwiej się je a kanapka nie rozwala się.
Domowe frytki:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki lub z większych ziemniaków wykrajamy grube frytki. Następnie rozgrzewamy olej do 170stopni. Wkładamy partiami frytki na olej. Smażymy do zarumienienia, odsączamy tłuszcz. Solimy.
Z takich prostych przepisów korzysta się ciągle, jeśli już się czegoś spróbuje :D
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam...
to super, polecam przepis :)
Usuń