wtorek, 16 lipca 2019

Ciasto arbuz

Zapraszam Was na popularne ostatnio ciasto arbuz w mojej autorskiej wersji :) 



Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka,
- 1 opakowanie szpinaku baby (ok. 200 g),
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju,
- ok. 2 szklanki mąki (tortowej),
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g),
- śmietana 30% (330ml),
- 2 łyżki cukru (do smaku),

Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe,
- ok. 200 g borówki amerykańskiej.

Wykonanie:
Produkty najlepiej aby były temperatury pokojowej. Szpinak dokładnie blendujemy, możemy dodać trochę oleju będzie łatwiej rozdrabniać. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewamy olej. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy do masy jajecznej, miksujemy. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie było za gęste (czasem ciasto przyjmuje mniej mąki). Na koniec dodajemy szpinak, wszystko delikatnie mieszamy łyżką (do połączenia składników). Ciasto wychodzi dość gęste, ale nadal lejące.  Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam tortownicy ok. 24 cm.) Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, pieczemy ok. 20-30 min. (do wyrośnięcia i suchego patyczka). W tym czasie robimy krem: mascarpone mieszamy na wysokich obrotach ze śmietanką i cukrem. Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto, studzimy na kratce. Ewentualnie odkrajamy "górkę". Wykładamy krem. Ciasto chłodzimy w lodówce. Galaretkę robimy wg przepisu producenta (ja dodałam trochę mniej wody tak 1/2 szklanki mniej). Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki do chłodzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na krem. Dodajemy borówki. Ciasto wkładamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Ciasto najlepiej chłodzić całą noc.  


















6 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari