Nuggetsy w płatkach kukurydzianych to świetna przekąska, idealny dodatek do sałatek.
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 2-3 szklanki płatków kukurydzianych,
- 2-3 łyżki musztardy chrzanowej,
- odrobina oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, chili.
Wykonanie:
Musztardę chrzanową mieszamy z przyprawami: sól, pieprz, chili (do smaku), dodajemy odrobinę oleju. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, tłuczemy z każdej strony (ostrożnie, gdyż mięso jest delikatne). Obtaczamy pierś w marynacie. W tym czasie miksujemy blenderem lub ugniatamy dłońmi płatki kukurydziane. Kawałki kurczaka obtaczamy w płatkach. Smażymy na rozgrzanym oleju z oby stron do zarumienienia. Po usmażeniu kładziemy na kratkę do odsączenia tłuszczu (zachowamy wtedy chrupkość). Możemy upiec je także w nagrzanym piekarniku (ok. 20-30 min). Na spód blaszki wlałam odrobinę oleju, aby nie przywarły. Robiłam obie wersje, smażone smakują lepiej, są bardziej soczyste. Niestety chłoną dużą ilość tłuszczu i wciąż trzeba dolewać olej. Z piekarnika są "zdrowsze", ale coś za coś - nie mają tego "smaku" co usmażone. Osobiście wolę wersję smażoną :-)
Pyszne kąski :-)
OdpowiedzUsuńw rzeczy samej ;-)
UsuńNo pyszny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuń